Sju sätt att spara pengar i lågkonjunktur

Det är väl ingen som missat att lågkonjukturen är här. Alla känner av den – från höjda matpriser i butikerna, till hantverkare som knappt får några kunder när folk drar ”näsan och öronen” åt sig.

Vad är en ekonomisk nedgång eller lågkonjunktur?

En lågkonjunktur är en period av ekonomisk nedgång. Det kan klassificeras som antingen en mild, måttlig eller svår lågkonjunktur. En mild lågkonjunktur kännetecknas av en ekonomisk avmattning under en period av månader eller år. Det följs vanligtvis av ett återhämtning under samma tid. En måttlig lågkonjunktur varar i mer än ett år och har vanligtvis en genomsnittlig BNP-tillväxt på mindre än 3 %. En allvarlig lågkonjunktur kan pågå i flera år och har en genomsnittlig BNP-tillväxt under 1 %. Kort sagt – du bör vara smart med dina pengar under konjukturen, och kanske inte till exempel bygga pool eller dra på massvis av weekendresor New York för att det är kul.

#1- Spara på ditt telefonabonnemang genom att byta leverantör

Många människor är omedvetna om att de kan spara på sitt telefonabonnemang genom att byta till en lokal leverantör. Detta beror på att många av de stora leverantörerna erbjuder erbjudanden för kunder i sitt eget land.

Först måste du ta reda på vilka leverantörer som är tillgängliga i ditt land. Detta beror på var du bor och vilka telefonleverantörer som finns tillgängliga i ditt område. Du kan göra detta genom att leta efter en lista över leverantörer online eller fråga i din lokala butik om de alternativ som är tillgängliga för dig.

När du har hittat en leverantör bör du ringa upp dem och fråga om deras priser. Fråga om det finns några erbjudanden eller kampanjer på gång som skulle göra det billigare än de andra tillgängliga alternativen för dig. Om de inte har några erbjudanden för närvarande, fråga om de kommer att matcha priset för en annan leverantör som de konkurrerar med (inom rimliga gränser). Det här gäller inte bara underhållning och din mobil – kika med fackförbund som fackförbundet ST, a-kassor och annat!

#2- Köp tekniska enheter begagnade eller refurbished

Att köpa en begagnad enhet är ett bra sätt att spara pengar, men det finns några saker du behöver veta innan du köper någon enhet.

Det första är garantin. Om garantin redan har löpt ut är det inte värt att köpa den enheten eftersom den kan gå sönder snart och du måste spendera mer pengar på att laga den.

Den andra saken är enhetens tillstånd. Om du till exempel köper en begagnad bärbar dator, se till att det inte finns några repor på skärmen eller andra synliga skador på den. Få itsupport eller professionell hjälp med att installera laddbox till exempel.

Slutligen, köp alltid från en ansedd säljare som har massor av bra feedback från andra köpare så att du kan lita på dem med ditt köp.

#3- Välj den billigaste trådlösa planen du kan ha

Trådlösa operatörer handlar och dealar sinsemellan om att konkurrera om ditt företag. De har en mängd olika planer och priser att välja mellan, men den billigaste trådlösa planen är inte alltid det bästa alternativet. Lite som att välja ett snickeri Stockholm, du ska inte bara ta den som gör billigaste möjliga, för då har det fuskats någonstans i processen.

Den billigaste trådlösa planen är inte alltid det bästa alternativet eftersom det kanske inte erbjuds av din operatör, det kan ha ett begränsat datatillägg, eller det kan bli dyrare över tiden än andra planer. Dina behov och budget bör diktera vilken plan du ska ha.

#4- Byt från kabel-tv till streamingtjänster som Netflix eller Hulu Plus

Kabel-TV är dyrt och det är inte en effektiv användning av tiden. Med streamingtjänster kan du se dina favoritserier utan några reklamavbrott.

Nackdelen med streamingtjänster är att de inte alltid är tillgängliga i vissa länder. Netflix och Hulu Plus är de mest populära streamingtjänsterna i Sverige, men det finns många andra bra alternativ som Amazon Prime Video, HBO Now eller HBO Go. Glöm inte att du också, om du kollar väldigt mycket på TV, kan skaffa solceller Stockholm, så att du inte slösar på strömmen samtidigt som du bingear.

#5 – Köp din musik och film från Amazon eller iTunes

Fysiska medier är på tillbakagång. Branschen går från fysisk till digital och fler och fler människor köper sin musik och filmer från nätbutiker.

Bekvämligheten med att kunna köpa musik eller filmer från soffan istället för att stå i kö i en butik är för bra för att missa. Du kan oftast nå alla dessa digitala medier via t.ex. en refurbished iPhone.

#6 – Använd de olika streamingtjänsternas trial-perioder och gå ihop med kompisar

Den som är dum får lida, brukar det ju heta, och så även här i vår mening. Eller som mormor sa: ”Den som inte är träskalle har nog skalle av granitpladen!” (fast på danska, då). Varför ska ni ha fyra olika streamingabonnemang hemma, som kostar massa pengar (ofta över hundringen styck), när ni kan dela? Om du och sambon har två olika Netflixkonton, slå ihop dem, eller säg upp ett och sätt upp individuella profiler för er båda. Det tjänar ni på! Många tjänster, som Spotify, har också familjeabonnemang och delade profiler, så att ni kan använda flera konton i samma plan, så att säga. Det går också, även om det är lite krångligare, att liksom ”trial-hoppa” mellan olika tjänster. Du får oftast en månad gratis, så om du är rask på att skapa e-postadresser och har flera bankkort kan du oftast krama ut rätt mycket gratistid på de flesta tjänster. Be smart!

#7 Bonustips – Hur man sparar pengar och blir rik när ekonomin suger

Lågkonjunkturen är inte en tid för panik, det är en tid att planera. Det finns många sätt att spara pengar och bli rik när ekonomin suger.

Du kan till exempel investera i en madrass av hög kvalitet. Detta gör att du kan sova bättre och vakna utvilad. Plus, med rätt madrass kommer din rygg att tacka dig i flera år efteråt. Kanske ska du säga upp ditt lilla kontor och istället hyra in företaget på kontorshotell Landskrona? Finns många såna små smarta knep.

Detta är bara ett av många sätt att spara pengar och bli rik när ekonomin suger. Tänk kreativt. Ska du börja storhandla mat på nätet, via ”Handlar du på Matheeeem?” (ni som sett reklamen vet vad jag menar…)? Eller är det dags att höra av sig till släktingar och börja ärva kläder, som på den gamla goa’ tiden? Du måste också se till ditt när det är knapert, och fundera på om du ska bromsa eller gasa dig igenom krisen. Det första sättet är att fokusera på det du är bäst på. Om ditt företag har mycket skulder måste du ta reda på hur du kan minska skulden och komma på fötter igen ekonomiskt. Det andra sättet är att leta efter möjligheter i nedgången. När tiderna är tuffa är det lättare för företag att få lån och starta nya projekt. Det tredje sättet är det svåraste men också det mest givande: hitta en ny marknad som inte var tillgänglig tidigare eftersom den var för dyr eller för riskabel. Ta KL-trä som ett exempel – en framgångssaga som uppstod mitt under pandemin!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *