Skepp o hoj, vikingar!

Hallå, landkrabbor! Väl mött från Kapten Haddock Jr. Senior Sjöbuse. Idag ska vi lära oss om varför skepp och båtar varit så galet bra genom historien, och inte minst vilka som var bäst på dem – nämligen vikingarna! Jajamänsan, våra förfäder kunde ett och annat. Lyssna nu, så ska ni få höra.

 

Ett stycke båthistoria

Skepp, båtar och fartyg har varit en avgörande del av mänsklighetens historia i århundraden, och de fortsätter att spela en viktig roll idag. Fartyg transporterar människor och material över hela världen och förbinder olika delar av världen på sätt som tidigare inte var möjliga. De är också ansvariga för handel, prospektering och många andra viktiga uppgifter. Minns ni när ett fartyg slirade ”rattfull” in i en kanal och bokstavligen stängde av en större del av världens handel, bara att att blockera ett nav? Just det.

 

Så varför är fartyg en så viktig del av samhället?

Som vi sett så finns det flera skäl. För det första låter fartyg oss transportera gods över långa avstånd snabbt och billigt – detta vet vi redan; allt från elektriska prylar till verktyg för tapetsering Vasastan. Frakt via de sju haven tillåter oss också att nå nya områden som annars skulle vara otillgängliga (på grund av väderförhållanden eller geografiska särdrag). Dessutom, genom att transportera människor såväl som last, kan fartyg hjälpa till att sprida civilisationen över hela världen!

Framtiden ser ljus ut för fartyg (minst lika ljus som städfirmor Stockholm) – de kommer att fortsätta att spela en viktig roll i både vår globala ekonomi och samhället. Vi kan inte överlåta allt till de sabla flygmaskinerna. Usch. Men ja, håll ögonen öppna – det kommer säkert att hända fler fantastiska saker med båtar snart!

 

Vilka var bäst på fartyg? Varför är vi så duktiga på båtar här i Skandinavien?

Vikingarna var faktiskt en av de mest framgångsrika sjöfartskulturerna i historien. De kunde resa över stora områden i Skandinavien, Europa och Nordafrika under 700- till 1000-talen, till stor del tack vare deras behärskning av seglingstekniker. En stor del var skeppets eller långbåtens konstruktion, då den låg väldigt lågt i vattnet och hade en kroppsform som gjorde att den skar igenom vågorna på ett för tiden otroligt effektivt sätt. Dessutom kunde segel riggas väldigt flexibelt, och eftersom båten inte var ”tung” (relativt sett) så gick det till och med att transportera den över land, med hjälp av stockar, i kortare sträckor. Att ta sig från separerade vattendrag blev alltså en verklighet. Som en primitiv båttrailer. Sjukt häftigt, om ni frågar mig!